We zijn aan het winnen!

crowdfunding4 instaIn september 2022 werden we (Brabants Burgerplatform) door de rechter in het gelijk gesteld: de Staat overtreedt de rechten van burgers door de industrie toe te staan ernstige overlast te veroorzaken. 

Maar de strijd is niet voorbij. De Staat heeft diepe zakken, en gaat onvermijdelijk in hoger beroep. De Staat kan procederen met belastinggeld, maar burgers moeten de kosten zelf opbrengen.

Draag bij aan de crowdfunding “Stop de Stank”, zodat we de strijd kunnen blijven voeren. Elk bedrag is welkom.

Lees hier meer over de rechtszaak:

https://www.brabantsburgerplatform.nl/stank/rechter-staat-schiet-tekort-in-bescherming-omwonenden-tegen-stankoverlast-veehouderijen/

Je kunt ons helpen door dit bericht en link te delen via de sociale media. Bijgevoegd is een plaatje dat je kunt gebruiken.

We hebben weer voor jullie de interessantste artikelen over veehouderij, politiek en aanverwante zaken verzameld op twitter. Met o.a:

Nu ook online zonder betaalmuur, opinie van ons bestuurslid Gert van Dooren: Eindelijk een rechter die optreedt tegen stank. https://www.ed.nl/opinie/mening-eindelijk-een-rechter-die-optreedt-tegen-stank-dag-in-dag-uit-zware-stankoverlast-hoeft-niet-meer~a497c674/

Nieuw: Caring Doctors. Een artsenorganisatie voor een duurzame, plantaardige voedseltransitie. https://caringdoctors.org

Opinie van juridisch expert Klaas Rozemond: Stikstofbeleid komt verder onder druk te staan door uitspraak over stankoverlast.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-stikstofbeleid-komt-verder-onder-druk-te-staan-door-uitspraak-over-stankoverlast~b369825f/

  • Minister van der Wal overweegt een regeling voor boeren die hun veestapel willen verkleinen.
  • De stikstofcrisis zet een rem op verkoop van varkenshouderijen. De sector wacht af hoe de opkoopregelingen gaan uitpakken.
  • In Nieuw-Weerdinge (Emmen) is vogelgriep vastgesteld. 201.600 vleeskuikens worden geruimd. 
  • Bij Almelo wil men een grote mestvergister bouwen. MOB heeft grote bezwaren.
  • Op 26 september produceerde Mark Rutte in een lang interview op Op1 een grotendeels nietszeggende woordenbrij, waarbij we ook over de oplossing vd stikstofcrisis vooral positieve algemeenheden hoorden.
  • Landschap in Limburgs Loobeekdal door boer onherstelbaar vernield met illegale egalisatie.
  • In een reactie op de TNO-notitie over de stikstofproblematiek schrijft minister Van der Wal dat het sturen op emissies nuttig is. Maar ze waarschuwt dat uiteindelijk niet de emissie van stikstof, maar de depositie op natuurgebieden van belang is.
  • NOS: Vijf vragen over de vogelgriep. Op lange termijn zouden bedrijven niet in gebieden met veel watervogels moeten staan, zegt een expertgroep op het gebied van zoönosen. "Ook staan de bedrijven te dicht bij elkaar, zoals in de Gelderse Vallei".
  • De meeste EU-landen zijn tegen het voorstel om grote veebedrijven onder de richtlijn tegen industriële milieuvervuiling te laten vallen.
  • En meer 

Hier terug te lezen: https://twitter.com/_Burgerplatform 

Wie geen twitter account heeft kan ze ook hier vinden: https://www.brabantsburgerplatform.nl/social-media/

Vriendelijke groet,

Het communicatieteam van het Brabants Burgerplatform